Posts

Showing posts from October, 2009

balasan

Image
original by cikjijahtragedi 30 syawal ku ... syawal ku berakhir dengan satu pengalaman yg sakit.. walau pahit, tapi bermakna untuk diriku..
memang semalam aku mahu ke klinik untuk check my ear.. ntah kenapa dok dengar org ckp cm robot.. didnt really know my day wud end up like this..
memang xdisangka.. mak salu pesan...jgn bawa laju2.. kalo xbawa laju kang lmbt plak smpi.. dah la semalam ada kelas kafa lagi..
so nk blk cepat n solat sume... then gerak lagi.. on the way balik nk solat la kejadian itu berlaku.. aku yg salah.. aku yang langgar mamat tu... mmg patut dia marah.. tapi dia pun salah.. orang bawa moto lurus2.. p senget pasaipa.. aku langgar la.. dengan kelajuan agak 90km ke 100km.. dush......dua2 terpelanting... aku luka sket ja... tapi kaki yg terseliuh..begnkak la jugak. tp Alhamdulillah xda pa2 yg serius..
yg mengherankan aku smpi la ni... kenapa aku yg langgar dia tapi dia yg pecut dulu? hm..bleh je kalo nk claim ngn aku kn? hish..plek2...= s
takpe yang penting..atleast aku xyah bayar pape kan? mmg b…

peluang

original by cikjijah
peluang datang dan pergi... ada peluang datang hanya sekali.. dan ada juga yg dtg berkali2.. namun, terpulang kpd kita juga.. sama da mahu peluang itu dgunapakai atau tidak..
peluang mungkin dtg dlm bentuk pekerjaan... atau percintaan.. atau kehidupan yang lebih baik... ada peluang kerja yang baik..tapi jika kita terima kehidupan kita mungkin jadi tak baik.. ada peluang hidup yang baik..namun pekerjaannya pulak biasa2 saja.. ada percintaan yang bahagia namun terkandung dosa.. ada percintaan yang menyiksa namun akhirnya diijabkabul jua..
bermacam2 cerita yang kita dgr dan kita pernah ceritakan kpd org.. namun yang mana satukah kita? itu ini atau yang lain?
ada juga peluang yang tak nmpak.. yang perlu dikorek dgn sendirinya... ada peluang dtg bagaikan hidayah dari Illahi.. untuk mengubah diri ke arah yang lebih baik.. namun jika kita buta hati.. maka rugilah peluang yang sebegini...
oleh itu haruslah di fikir2kan selalu....... peluang yg baik.. peluang yang kurang baik.. atau peluang yang t…