Tomyam pertama yg menjadi.

So..... i promise my uni friend Nurul to blog about keberjayaan diriku memasak tomyam. Ok well i promise to share the recipe..here goes..
Tomyam for two.
2-3 ulas bawang putih diketuk
Satu biji bawang besar dhiris
1 inci lengkuas diketuk
2 batang serai diketuk
3 biji bwg merah di blend
4 biji cili kering di blend
2 biji tomato di blend
2 biji tomato di potong 4.
Sayur depend ngn pilihan sendiri
Boleh letak kobis bunga n lobak merah.
Beberapa helai daun limau kasturi
4 biji limau kasturi (perah jusnya)
Sedikit air asam jawa. (Byk kalau nk masam lagi)
2 biji cili atau lebih. Ikut cita rasa sendiri
secubit belacan
Sedikit garam and ajinomoto dan air
sedikit minyak
Ayam/dgg/udang/fishball/sotong
Cara2; Blend tomato, cili kering + bwg merah dgn sedikit air.
Tumis bwg putih smpi naik bau wangi.
Masukkan bahan2 yg telah diblend tadi bersama secubit belacan.
Biar sampai mendidih sikit,then letaklah suma bhn yg dihiris dan diketuk tadi. Air limau + air  asam jawa
Then boleh la masukkan lauk pilihan.
last sekali baru masuk sayur...tambah sikit garam n ajinomoto.
Biar smpi mendidih
Dah masak boleh la makan dengan nasi atau bihun.but i choose to eat it with laksa noodle.sedap gak.serious sedap!
Simple je kan. Actually in the recipe i printed out ada letak kiub tomyam.but in my tomyam i didnt. Turn out to be sedap je..xpelu kiub2 sume. Cube la...
Ingt pedas masam tu depends ngn u all.nak masam tambah lebih air asam jawa. But me.i put sikiiiiiiit je. Kalau tak letak pun takpe gitu la.
Selamat mencuba ....

Comments

Adi Herman said…
perghhh nang nyaman jak rupa aih
Unknown said…
hahaha. try la bang. lupak ngkh sigek ingredient. secubit belacan.

Popular posts from this blog

berita gembira untuk aku

satu permulaan

satu hal